27 Aralık 2007 Perşembe

Yaratıcı Direniş 3 – Direniş Bir Sanattır

*İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bir su borusunu tamir ettikten sonra çıkan taş ve molozları olduğu gibi bırakan İZSU, esnaf tarafından protesto edildi. Esnaf uzun bir taşa sarık giydirip kazılan alanı mezar haline getirdi, üzerine de “Hacı Baba’nın Türbesi” yazdı.

*10. Yüzyıl, Bulgaristan: Bogomiller ne et yiyor, ne de şarap içiyorlardı; evliliğe de karşıydılar. Topluluklarında hiyerarşik bir düzen yoktu. Birbirlerine güneh çıkartıyorlar, birbirlerini affediyorlardı. Zenginleri eleştiriyorlar, soyluları aşağılıyorlar ve sıradan insanları, pasif bir direniş göstererek, efendilerine baş kaldırmaya davet ediyorlardı. Bogomil akımının başarısı, Ortodoks Kilisesi’nin zenginlik ve ihtişamı ile papazların değersizliklerinin yarattığı düş kırıklığından kaynaklanan toplu bir adanmışlıkla açıklanabilir. Ancak asıl etken, giderek yoksullaşan ve toprak köleliğine bile razı olan Bulgar köylülerinin, toprak sahiplerine ve Bizans işbirlikçilerine duyduğu nefretti.

*YENİ ANARŞİSTLER: Doğrudan Eylem Ağı, Sokakları Geri Alalım, Beyaz Tulumlar, Kara Blok gibi gruplar iki tür eylemlilik arasında (Gandhi usulü şiddetsiz sivil itaatsizlik – Düpedüz ayaklanma) yeni bir alanı tanımlamaya çalışıyorlar. Sokak tiyatrosu, şenlik ve şiddetsiz mücadele unsurlarını bir araya getirerek Sivil itaatsizliğin “yeni lisanı” olarak adlandırılabilecek bir şeyi ortaya çıkarıyorlar. Örneğin Ya Basta! Grubu, tute bianche yani beyaz tulumlar taktikleriyle tanınıyor; üzerlerine köpükten zırhlar, iç lastik, yüzme simitleri, kasketler, kmyasallara dayanıklık beyaz tulumlar gibi bilimum tamponlayıcı malzeme geçirip kolkola polis barikatlarını zorluyorlar. Bu komik donanımlarıyla şekilsiz, hantal, gülünç ve büyük ölçüde zarar geçirmez çizgi film karakterlerine benzeyen Beyaz Tulumlar, poise su tabancları ve balonlarla saldırınca sahne tamamlanıyor. Benzer şekilde Pembe Blok da Prag eylemlerinde ve başka yerlerde peri kıyafetlerine bürünüp ellerindeki tüylü toz süpürgeleriyle polisleri gıdıklamıştı.

Amerikan Parti kongreleri sıraısında abartılı smokin ve tuvaletleriyle Bush Destekçisi Milyarderler Grubu, polislere muhalefeti bastırdıkları için teşekkür ederek, ceplerine sahte para tıkıştırmaya çalışmıştı.

Quebec’te, Yaratıcı Anakronizm Topluluğu’nun yardımıyla Ortaçağ Bloku tarafından inşa edilmiş devasa mancınık, Amerika Serbest Ticaret Bölgesi zirvesini oyuncak ayıcık bombardımanına tuttu.

2001 Mayıs’ında Londra’da isyankarlar şehir merkezini oyun sahnesi olarak kullanarak Monopoli oynadılar: şehrin kalbürstü semti Mayfair’de evsizler için oteller kurdular, alışvariş merkezi Oxford Caddesi’nde insanlara sahte para dağıtmak ve bunu dükkanlarda kullanmaya teşvik etmek suretiyle Yüzyılın İndirimi’ni düzenlediler.

*ÖDP Gençlik Kolları’na bağlı göstericiler, uzun su kesintilerini protesto etmek amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin önünde “Panzer bize su sıksana” yazılı pankart açtılar. (2007)

* Fark yaratamayacak kadar küçük olduğunuzu sanıyorsanız, sivrisinekli bir odada uyumayı deneyin (Dalay Lama)

*Karayip Adaları’ndaki yerliler açısından, tüylü şapkası ve kırmızı peleriniyle Kristof Kolomb gördükleri en iri papağandı (Eduardo Galeano)


(Yazılar Metis’in çıkardığı 2008 ajandası Yaratıcı Direniş’ten alınmıştır)

Hiç yorum yok: