21 Aralık 2007 Cuma

Yaratıcı Direniş 1 – Direniş Bir Sanattır

2000 yılında Zapatista Hava Kuvvetleri, Meksika ordusunun bir kışlasını yüzlerce kağıt uçakla bombardımana tuttu. Kağıt uçaklarda şu cümle yazıyordu: “Askerler, biliyoruz ki yoksulluktan hayatlarınızı ve ruhlarınızı sattınız. Ben de yoksulum, milyonlarca diğer insan da öyle. Ama siz bizi sömüren Zedillo’yu ve onun kalantor çetesini savunduğunuz için yoksulların yoksulusunuz.

Filler Tepişirken Eşek Olma

Kahkaha devrimci bir şey içerir. Kilisede sarayda, geçi,t töreninde, bölüm başkanının, polis memurunun, Alman idaresinin karşısında hiç kimse gülemez. Serfler, toprak sahibinin huzurunda gülümseme hakkından yoksundurlar. Ancak eşitler, gülebilirler. Aşağıdakilere üstlerinin karşısında gülme izni verilseydi ve kahkahalarını bastıramasalardı, bu saygıya veda anlamına gelirdi. (Aleksandr Herzen)

İşimin başında ölmeyi umuyorum: sokaklarda ya da hapiste (Rosa Lüksemburg)

Zagrep, Hırvatistan’da 1993 yılında, savaşta tecavüze karşı kadın mahkemesi kuruldu.

Dili çekiştirerek, onu kendimizi içine saracak ve saklayacak şekilde çarpıtacağız, oysa efendiler dili daraltıyorlar. (Jean Gene – Siyahlar)

Kötülüğü pasifçe kabullenen kişi, onun kalıcılaşması için uğraşan kişi kadar gömülmüştür kötülüğün içine. Kötülüğe karşı durmayı denemeksizin onu kabullenen kişi gerçekte kötülükle işbirliği içindedir. (Martin Luther King)


1960’ların sonuna doğru, Amerikan hükümeti, dünya ağır siklet boks şampiyonu Muhammed Ali’yi Vietnam’a karşı savaşa sürmek isteyince boksör şöyle dedi: “Hiçbir Vietkonglu bana zenci demedi. Bu yüzden onlarla benim bir alıp veremediğim yok.”

Hayat, sen başka planlar yapmakla meşgulken başına gelenlerdir. (John Lennon)

(Yazılar Metis’in çıkardığı 2008 ajandası Yaratıcı Direniş’ten alınmıştır)

Hiç yorum yok: