28 Aralık 2007 Cuma

RadioHead In Rainbows - Albüm İnceleme – Not: 5

(Değerlendirmede sözlerin etkisi üst benliğim tarafından “sıfır” olarak belirlenmiştir.)
15 Step: Melodi iyi, elektronik oynamalar yerinde, ritm ve altyapının uyumu güzel. Duygusal gerilimi verişi yerinde. Ara efektler ve bas gidişleri öne çıkıyor.
Bodysnatchers: Arka planda yinelenen tek düze gitar dokunuşları ve hızlı ritmin getirdiği akışa yenik düşmeyip dinleyiciye zevk vermeyi başarıyor. Yine de düzenleme başarısıyla kurtarılan bir deneme olarak görebiliriz.
Nude: Yumuşak, romantik hayallerde ufak bir gezinti. Thom Yorke’un vokali çok güçlü ama eski RadioHead parçalarını fazlasıyla hatırlatıyor. Sanki cover gibi.
Weird Fisher/Arpeggi: Gerçekten de arpej üzerine konulup geliştirilmek istenen bir şey var ama çok yetersiz. Bu adamlar stüdyoya girse, aynı şarkıdan günde elli tane yaparlar hissi bizde mevcut.
All I Need: Melodi zayıf olsa da belli bir hissi başarıyla ön plana çıkarıyor. Ancak parça içi gelişim ve ayrı kollara açılma özelliği kaybedilmiş. Belli bir yerde enstrümanları kalabalıklaştırıp zenginliği arttırmaya çalışıyorlar (albümün çoğu parçasında olduğu gibi) fakat bu basit ve sıkıcı bir yöntem.
Faust Arp: Değerli bir parça. Klasik gitarla keman uyumu, üst üste binişlerle ve bazen fısıltılarla yuvarlanan sözleri takip ederken farklı bir yere götürüyor insanı.
Reckoner: Yorke’un ağlamık sesinin etrafında kurulan ritm, elektronik dokunuşlar, syth ve back vokaller depresif kurtların ulumalarını bir şeye benzetmeye çalışan inançlı bir aranjörün ısrarcı çabasıyla oluşmuş olmalı.
House Of Cards: Bir kumsal şarkısı gibi yürüse de duygusal dengesi yerinde. Arka planda kullanılan efektler Beck’i hatırlatıyor.
Jigsaw Falling Into Place: İyi. Davul, ritm, bas, ön vokal ve arkadaki bas vokal gidişi, hızın içinde mükemmel bir şekilde erimiş. Aynı ritm üzerinde ustaca bir gelişim de sağlanıyor.
Videotape: Önemsiz.
(Müziksel anlamda bir konsept albümü havası göremedim. Efektif, koro ve synt’e dayalı oynamalar aldatıcı. Progressive bütünlüğe hiçbir zaman ulaşamadılar. Parçaya dayalı, etkileyici bir grup olduklarını reddettikçe eski günlerinin gücünden uzaklaşıyorlar. Yine de tamamen reddedilemeyecek, sürprizlere gebe bir albüm bu. Dinlenmesi tavsiye edilir.)

Hiç yorum yok: