10 Temmuz 2009 Cuma

Töre

"Siirt'te radyodaki bir arkadaşını görmeye gittiği iddiasıyla ağabeyi tarafından dövülerek bir binanın altıncı katından atılan, sonra da amcası tarafından hastanede bıçaklanan Narin, mahkeme kararıyla ailesine teslim edilmiş! Genç kız, yetiştirme yurdunda bir odaya kapatıldığını, yaralarının pansuman edilmediğini ve çaresizlik yüzünden ailesine dönmek zorunda kaldığını söylemiş!
Narin'in, "töre"nin katı kurallarını harekete geçiren davranışının boyutları bilinmiyor. Genç kız salt bir radyo binasına girdiği için mi saldırıya uğradı? Yoksa geçmişte yaşanmış kimi tartışmalar mı bu olayı tetikledi, onu da kimse açıklamıyor.
Ancak Narin'in mahkeme kararıyla ailesine teslim edilmesinin üzerinde ciddiyetle düşünülmesi gerekiyor. Çünkü Güneydoğu'da töre baskısı ya da şiddetinin ardından polise sığınan genç kızların büyük bölümü aillerine teslim edildikten kısa bir süre sonra ne yazık ki öldürüldüler! Urfa'daki çok sayıda töre vakası buna kanıt olarak gösterilebilir:
Kısas köyünde evden kaçtıktan sonra polisin ailesine teslim ettiği Rabia Oğuz, traktörün altına atılarak katledilmişti!
Aile baskısı nedeniyle yetiştirme yurduna yerleştirilen ve daha sonra evine gönderilen 16 yaşındaki Sevda Gök, kuzeni tarafından sokak orttasında rambo bıçağıyla boağzı kesilerek öldürülmüştü!
Bir radyonun istekler programında adı anons edildiği için baskı altından tutulan 20 yaşındaki Hacer Felhan da benzer bir son yaşamıştı. Evden kaçtıktan sonra arkadaşları tarafından karakola götürülen genç kız, babasına teslim edildikten bir gün sonra 12 yaşındaki karedeşinin atelşlediği domdom kurşunuyla can vermişti!"
(MEHMET FARAÇ - TERÖR VE TOPLUM köşesinden alınmıştır.)

Hiç yorum yok: