2 Haziran 2011 Perşembe

Sağlıkta, hayaller, yalanlar ve gerçekler: 50 iddia, 50 yanıt

TTB’den AKP’ye karne 

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Sağlıkta, Hayaller, Yalanlar ve Gerçekler” kitapçığında AKP’nin sağlık alanında “başarı” olarak sunduğu faaliyetler irdelendi. Kitapçıkta AKP’nin sağlık alanındaki 50 iddiasına tek tek yanıt verildi.

AKP’nin iddialarından bazıları ve TTB’nin yanıtları şöyle:
- İstediğim hastanede tedavi oluyorum. TTB: Evet, şimdilerde SGK’yle sözleşme imzalayan özel sağlık kurumlarında tedavi olunabiliyor yalnız küçük bir sorun var. Taburcu olurken önlerine konulan milyarlarca liralık faturayı ödeyebilmeleri gerekiyor!
- Hastanelerde rehin kalma ayıbına son verdik. TTB: Evet, hastaneler faturayı ödeyemeyen hastaları artık rehin almıyor. Hastaya senet imzalatılıyor, sonra icra memurları geliyor. Ödeyemeyenlere de hapishane yolu görünüyor.
- Artık herkesin sağlık sigortası var. TTB: İşsizlik sigortasından yararlanamayan işsizler, kayıt dışı sektörde çalışanlar, primini ödeyemeyen esnaf ve sanatkârlar, primini ödeyemeyen çiftçiler, 18 yaşını dolduran ve çalışmayan kız çocukları genel sağlık sigortasından yararlanamıyor.
- Muayene katılım payı sadece 2 TL olacak. TTB: Genel Sağlık Sigortası’nın yürürlüğe girdiği daha ilk gün muayene ücretlerine zam yapıldı. Uygulama yargıdan döndü ama hükümet yeni bir düzenleme yaparak muayene ücretlerini yüzde 650 arttırdı.
Artık her bir muayene için devlet hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 TL muayene ücreti ödeniyor. Üstelik, bu düzenlemelerle, daha önce muayene ücreti ödemeyen SSK’li aktif çalışanlar, yeşil kartlılar, kamu çalışanları ve emeklileri ile aile bireyleri de artık ücret ödemek zorundalar.
 - Genel sağlık sigortalı bütün vatandaşlar eşit olacak. TTB: SGK özel hastanelere giden vatandaşları ödeme güçlerine göre a, b, c, d, e sınıflarına ayırdı. İlave ücret ödeme gücü olmayan vatandaşlar mecbur kalsalar bile özel hastanelerin kapısından içeri giremeyecek.
- 18 yaşın altındaki çocuklar koşulsuz olarak genel sağlık sigortası kapsamına alındı. TTB: Annesi, babası sigortalı olmayan ve yeşil kart alamayan ailelerin çocukları genel sağlık sigortasından yararlanamıyor.
- Aile hekiminiz sizi doğumdan ölüme kadar izleyecek. TTB: Aile hekimlerinin iş güvencesi yok. Sözleşmesi her an için feshedilebilir, siz de kendinize yeni bir aile hekimi bulmak zorunda kalabilirsiniz.
- Aile hekimliğine geçilince sağlık ocaklarındaki gibi yığılma olmayacak. TTB: Dünyanın diğer ülkelerinde bir aile hekimine 1500-2 bin nüfus bağlı iken Türkiye’de 3 bin 500- 4 bin nüfus bağlı. Aile hekimleri bütün gün yoğun bir şekilde hasta bakıyor.
- Sağlık çalışanlarına performansa göre ödeme getirdik. Hepsi çok memnun. TTB: Sağlık Bakanlığı’nın bizzat kendi yaptırdığı sağlık personeli memnuniyet araştırması tam aksini söylüyor. Performans çalışma barışını bozdu, mesleki etik değerleri aşındırdı, suiistimalleri arttırdı.
- Doktorlar 17 bin lira maaş alıyor. TTB: Kamuda çalışıp o kadar maaş alan tek doktor olsa olsa Sağlık Bakanı’dır.
- İlaca erişim kolaylaştı. TTB: SGK’nin bilgisayar sistemi doğru düzgün çalışmadığı için ilacını almak isteyen hastalar eczane eczane dolaşmak zorunda kalıyorlar. Üstelik, SGK birçok ilacı ödeme listesinden çıkarttı. Bu ilaçların parasının tamamını vatandaşlar ceplerinden ödüyor.
- Hükümetimiz işçi sağlığına çok önem veriyor, gereken tedbirler alınıyor. TTB: Bursa Mustafakemalpaşa’da 19, Balıkesir Dursunbey’de 13, Zonguldak’ta 30, Edirne Keşan’da 3, Ankara Ostim’de 20, Kahramanmaraş Elbistan’da 9 ölü. Bu ülkede her gün yüzlerce iş kazası yaşanıyor. Her gün üç işçi hayatını kaybediyor, onlarcası yaralanıyor.
- Kamu kurumlarında çalışan sağlıkçıların sayısını arttırdık. TTB: Sağlık Bakanlığı kadrolu personel almak yerine hizmetleri taşeron firmalara devretmeyi tercih ediyor. Kamu kurumlarında en çok taşeron çalıştırma yarışında başı Sağlık Bakanlığı çekiyor. 300 bin kamu çalışanının görev yaptığı Bakanlık’ta 118 bin de taşeron işçi çalışıyor.
- Sağlıkta yolsuzluklara son verdik. TTB: Sağlıkta yolsuzluklar bitmek bir yana kat be kat arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2010 Raporu’nda yer alan bilgilere göre sağlık sektörü yolsuzlukta birinciliği gene kimselere kaptırmadı. Geçen yılki 155 yolsuzluk operasyonundan 54’ü sağlık alanında gerçekleştirildi.
- Türkiye sağlıkta çağ atladı. TTB: Hükümet, Türkiye ekonomisinin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmasıyla övünüyor. Oysa, Birleşmiş Milletler’in sağlık göstergelerini de içeren 2010 yılı İnsani Kalkınma İndeksi’nde Türkiye, 169 ülke arasında 83. sırada yer aldı.
MUSTAFA ÇAKIR
ANKARA -

Hiç yorum yok: