10 Ekim 2008 Cuma

Dünya'da Barış - Stanislaw Lem

Yüzlerce elektrotu deriye bastıran bir giysi giymekle, herhangi bir kimse bir erkek veya dişi telesomayla bağlantı kurabiliyordu. İnsanlar bu teknolojinin hayatlarını, özellikle seks hayatlarını nasıl değiştireceğini hayal bile etmemişlerdi. Evlilikten Dünya'nın en eski mesleğine kadar. Mahkemeler daha önce görülmeyen sorunlarla, yasal ikilemlerle karşı karşıya kalmıştı. Yasalar bir yapma bebekle yakın ilişkide bulunmayı boşanma nedeni saymıyordu. İster içi doldurulmuş olsun, ister bisiklet pompasıyla şişirilsin, otomatik iletişim kurulsun veya kurulmasın, önemi yoktu, zinayla olan ilgisi de bir insanın bir şifoniyerle birlikte olmasından öte değildi. Ne var ki, teleferik ürünler hakimleri evli bir kimsenin erkek veya dişi bir telesomayla ilişkiye girmesinin zina sayılıp sayılmayacağı konusunda bir karar varmaya zorlamıştı. "Telesoma zina" kavramı sadece hukuk dergilerinde değil, günülük basında da ateşli tartışmalara konu olmuştu.
Örneğin kendi karınısız daha genç olan kendi karınızla aldatmanız mümkün müydü?Adlai Groutzer adında biri Gygandroics'in Boston şubesine elli dokuz yaşındaki karısının yirmi bir yaşındaki telesomasını ısmarlamıştı. Üstelik Bayan Groutzer yirmi biri yaşındayken bayan Groutzer olmayıp James Brown'un karısı olması ek bir karışıklık yaratmıştı.
Eğer bir kadın kocası tarafından satın alınan telesomayı kullanmazsa, bunun adamın evlilik haklarından mahrum bırakılmasını gerektirip gerektirmeyeceği konusunda da bir karara varılması gerekmişti. Aynı zamanda telesoma ensestin, telesoma sadizmin ve telesoma mazohizmn mümkün olup olmadığı konusunda da kararlara gerek vardı. Telesoma eşcinsellik konusunda da. Bir şirket piyasaya cinssel organları değiştirilebilir telesomalar sunmuştu, bu şekilde bir insan çabucak erkekten dişiye geçebiliyor veya her iki durumu beraber yaşayabiliyordu.
Ne var ki, teknoloji sadece erotik alanla sınırlı değildi. Örneğin yazdığı kompozisyondaki imla hataları yüzünden kötü not alan on iki yaşındaki bir okul çocuğu babasının adaleli telesomasını İngilizce hocasını pestili çıkana kadar dövdürmek ve mobilyalarını kırdırmak için kullanmıştı. Badigard denen bu tip telesomalar peynir ekmek gibi satılıyordu; bunlar bahçe kulübesinde evi hırsızlardan korumak için tutuluyordu. Oğlanın babası yatakta elektrotlu pijamalar giyiyor ve içeriye bir yabancı girdi alarmı verilince, yataktan bile kalkmak zorunda olmaksızın, suçlu veya suçlularla baş edebiliyordu, çünkü telesoma polis gelinceye kadar adamları tutuyordu.
Gynandroics'e ve benzer Japon şirketlerine karşı yapılan grevlere ve sokak gösterilerine de tanık olmuştum. Protestocuların çoğu kadındı. Eşcinselliğin hala yasdışı sayıldığı birkaç eyalette yasa koruyucular eşçinsel olmayan bir erkeğe aşık olan bir eşcinselin adama kendisi tarafından yönlendirilen bir dişi telesoma göndermesi durumunda bunun bir suç sayılıp sayılmayacağını karara bağlamaya çalışıyorlardı...
Ardından Kuckerman davası ortaya çıktı. bay Kuckerman bir seyyar satıcıydı; Bayan Kuckerman bir güzellik salonu işletiyordu. Birlikte geçirdikleri süre azdı; kadın dükkandan ayrılamıyordu, adam ise sıkça seyahat ediyordu. İlişkilerinde bir aracı kullanmaya karar vermişler, ama bunun telesoma koca mı, yoksa telesoma karı mı olacağında bir türlü anlaşamamışlardı.
Bir telesoma da bir elektrot giysisi kuşanabilir ve başka bir telesomayı yönlendirebilir ve bu iş sonuza kadar devam edebilir. Bu fikir yeraltı dünyası tarafından coşkunlukla karşılanmıştı, bir telesomanın operatörünü bulmak bir telsiz vericisini bulmak kadar kolaydır. Polis teleferik hırsızlıkları ve cinayetleri çözmekte hiç güçlük çekmiyordu. Ama eğer suçlu telesoma başka bir telesoma tarafından yönetilirse, ikinci telesoma suçlu bulununcaya kadr, insan "aracısıyla" telsiz bağını koparmış oluyor ve ortada hiç ipucu bırakmıyordu.
Telemate ve Sony katalogları, tanınmış insanların yanı sıra, cücelerden King Kong'a kadar çeşitli telesomalar sunuyordu - sinema yıldızlarıyla birlikte tarihteki tanınmış kişilerin telesomaları, Nefertiti'nin, Kleopatra'nın ve Kraliçe Navarra'nın tekin olmayan yeniden yaratılışları. "Yaşayan veya ölmüş kişilere benzerlik" suçlamasıyla mahkemeye gitmekten kurtulmak için, dolabında Amerkikan Başkanı'nın veya komşusunun karısının bir kopyasını bulundurmak isteyen bir kimse postayla ısmarlanan birleştirilmemiş modellerden yararlanıyordu.
Narsistler kendi benzerlerini ısmarlıyorlardı.......

Hiç yorum yok: