4 Temmuz 2011 Pazartesi

Sanal Ortamın Punk Kanadı - Anonymous

New York Üniversitesi Medya Araştırmaları Bölümünde görevli antropolog Gabriella Coleman hackerların dünyasını hem bir kültürün parçası hem de siyasi bir etkinlik alanı çerçevesinde inceliyor. Coleman, hacker grupları içinde doğan ve ardından sosyal hareketlere yayılan deneyimlerin önemine vurgu yaparak, enformasyona dayanan toplumlarda hackerların önemli bir grubun temsilcisi olduğunu söylüyor. - Kapitalist dünyada hackerların rolü nedir?
COLEMAN - İtalyadaki hackerlar örneğindeki gibi Avrupada çok güçlü antikapitalist bir gelenek mevcut. İspanya ve Hırvatistanda da bu gelenek gözleniyor. ABDde ise bu türden gruplar marjinal düzeyde ve azınlıkta; özgür software söyleminin, temelde kapitalizme karşı mücadele etmek için doğmuş olmasa da her şeyi özelleştirmeyi hedefleyen neoliberal hareketlere karşı bir eleştiri getirdiği söylenebilir.
- Hacker sizin için neyi ifade ediyor?
- Hackerlık yapmak isteyen ama politikanın dışında kalmayı yeğleyen çok sayıda hacker var. Ama bütün hackerlar siyasi boyutlu tekniklere başvurduğu için hemen hepsi siyasetle yüzleşiyor. Bu, siyasi olmadıklarını söyleyen hackerlar dikkate alındığında önemli bir saptama. Hackerlar arasında birbirinden çok farklı siyasi tablolar mevcut, bu farklı kişiler her şeye karşın yapılması gerekenler konusunda canlı bir tartışma yürütüyor.
- Sizin, sosyal faaliyetler açışından bakıldığında ilerici ve direnişçi yönleri öne çıkan, tercih ettiğiniz bir hacker grubu var mı?
- Özgür softwarein pratik anlamda değişimlere etki yapmasa da entelektüel düzlemde tartışmalara yeni bir boyut kattığını düşünüyorum. Ünlü hacker grubu Anonymous hoşuma gidiyor. Anonymousu yüzde yüz hacker olarak tanımlamak da doğru değil aslında, biraz sanal ortamdaki aktivistlerin punk kanadını temsil ediyor. Yaptıkları her şeyi paylaşmasam da 360 derece açıklıktan yana olmaları muhteşem!..
- Hacker hareketini nasıl bir gelecek bekliyor?
- Hacker hareketi dünyayı kurtarmasa da önemli bir konuma sahip olacak. Bugünlerde yaşananlar 20 ve 30 yıl sonrasının geleceğini değiştirecek. Yeterince dikkat etmezsek neler olup bittiğini kavramakta güçlük çekebiliriz. Hackerlar kalıcı olmak için buradalar.
(ALIAS/ il Manifesto gazetesinin Cumartesi eki / 25 Haziran Çeviriler: Aslı Kayabal )

Hiç yorum yok: