5 Ağustos 2011 Cuma

Leonardo Da Vinci Hakkında Bilmediklerimiz

Leonardo, avukat ve toprak sahibi Ser Piero ile bir çiftçi kızı olan Caterina’nın evlilik dışı çocuğu olarak dünyaya geldi. Evde eğitilen Leonardo, Yunan ve Latin dilinde resmi bir eğitim almadı.
Leonardo son derece yetenekli bir lir ustasıydı. Milano sarayına bir sanatçı ya da bulucu olarak değil, müzisyen kimliğiyle tanıştırıldı. Leonardo, Floransalı resmi görevliler tarafından- bir olasılıkla erkek modellerinden biri yüzünden- kendisine yöneltilen oğlancılık suçlamalarından güç bela kurtuldu.
Mona Lisa kuramı No.1: Gülüşü, gizlice gebe kaldığının dışa yansımasıydı.
Kuram No. 2: Leonardo, Mona Lisa’nın portresini yaparken, o da kendisini eğlendirmeye çalışan müzisyen ve soytarıların etkisiyle neşelenmişti. (Çok daha bilinen bir başka kurama göre, Mona Lisa sanatçının kimliğini ustalıklı bir biçimde gizlediği kendi portresiydi.)
Columbia Üniversitesi sanat tarihi uzmanlarından James Beck,” Ayın lor peynirinden oluşmadığından ne denli eminsem, Mona Lisa’nın da kadın kılığına girmiş Leonardo olmadığından o denli eminim,” dediği notlarında bu kuramla ilgili görüşüne dikkat çekiyordu.
Gelgelelim, ressamlardan alışageldiğimizin tersine, Leonardo’nun kendisini açıkça yansıttığı tek bir yapıtı bile yoktur.
Amsterdam Üniversitesi ve Illinois Üniversitesi araştırmacıları, yüz tanımlayıcı bir yazılımdan yararlanmak suretiyle Mona Lisa’nın yüzde 83 mutlu, yüzde 9 bıkkın, yüzde 6 ürkek ve yüzde 2 oranında da öfkeli olduğunu ortaya koydular.
Bill Gates, 1995 yılında, Leonardo da Vinci’nin hidrolik, suyun devinimi ve ayrıca yerbilim ile gökbilim üzerine birtakım çalışmalarının yer aldığı defteri 30 milyon dolara satın aldı. Codex Leicester adıyla bilinen bu el yazması da Vinci’nin günümüzde Avrupa dışında bulunan tek el yazması.
Leonardo suya tutkundu. Tasarımları arasında yüzen kar ayakkabıları, sualtı araştırmaları için bir soluma aygıtı, bir can yeleği, bir de gemilere suyun altından saldırıda bulunabilen bir dalgıç hücresi yer almaktaydı.
Gökyüzünün neden mavi olduğunu açıklayan ilk kişi Leonardo oldu. (Gökyüzünün maviliği havanın ışığı dağıtma biçiminden kaynaklanıyor.)
Leonardo, ayrıca, hilal biçimindeyken ayın tümünün neden belirsiz olarak görülebildiğini de açıklığa kavuşturdu. Ayın karanlık yüzünün görülebilmesi dünyadan yansıyan ışığın aydan yansıyarak yeniden dünyaya dönmesinden kaynaklanır. Buna da Vinci parlaması adı verilir.
İki elini de eşit bir beceriyle kullanabilen ve paranoid öğrenme bozukluğu olan Leonardo bir eliyle çizim yaparken öteki eliyle de tersten yazabiliyordu. Böylelikle, tam da hedeflediği gibi başkalarının kolay kolay içinden çıkamadıkları ayna görüntülü yazılar üretiyordu.
Mona Lisa’nın bir süre önce asılı olduğu yerden alınarak yaklaşık iki metrelik ahşap bir çitin gerisindeki duvara oyulmuş vitrinin içine asılması Louvre müzesine 5.5 milyon dolara mal oldu.
Leonardo da Vinci’nin uzmanlarca 65 milyon dolar değer biçilen Yün Eğiren Madonna adlı tablosu, 2003 yılının Ağustos ayında, İskoçya’daki Drumlanrig Şatosu'nda turistmiş gibi davranan iki adam tarafından çalındı. Adamlar, Volkswagen Golf marka bir arabayla kaçtı.
Leonardo zırhlı bir araba, tırpanlı bir savaş arabası, kazık sökücüsü, döner vinç, makara, gölet kepçesi ve bir de uçan gemi tasarladı.
Aralık 2000’de, hava dalışçısı Adrian Nicholas Leonardo’nun gerçekleştirdiği tasarımlardan biri olan bir paraşütle Güney Afrika’ya iniş yaptı.
Leonardo kadavraları kesip biçtikten sonra kasların yerine ip koyarak nasıl işlediklerini kavramaya çalışırdı.
Sözcük oyunları ve cinaslardan çok hoşlanan Leonardo’nun Kodeks Arundel Folyo 44’ü erkek cinsellik organı ile eşanlamlı sözcüklerden oluşan uzun bir listeyi içeriyor. Leonardo, henüz kimsenin aklına bile getirmediği bir dönemde, çok sayıda akıllı tasarıma imza attı. Irmakların aşınmasıyla ilgili çalışmalarının sonucunda yeryüzünün İncil’de belirtildiğinden çok daha eski olduğu ve dağlardaki deniz fosillerinin Nuh Tufanı’ndan değil, alçalan deniz düzeylerinden kaynaklandığı sonucuna vardı. 
(Cumhuriyet Bilim Teknik)

Hiç yorum yok: