20 Mayıs 2011 Cuma

Teleskopun Bebekliği ve Tüccarlar

Halk arasında yaygın bir inanışa göre, teleskop, 1608 yılında, Hollandalı Hans Lippershey tarafından bulundu. Ancak söylentilere bakılırsa, teleskop gerçekte bu tarihten üç yıl önce bir gözlükçü dükkanında merceklerle oynamakta olan çocuklar tarafından bulundu.
Piyasaya sunulan ilk teleskoplar yaklaşmakta olan ticaret gemilerini önceden saptayarak rakiplerini alt etmeye çalışan tüccarlar tarafından kapışıldı.
Kilometrelerce uzaktaki sinyallerin aktarılmasında kullanılan küçük teleskoplar ilk yüksek hızlı telekomünikasyon ağlarının oluşturulmasına katkıda bulundu.
İrlanda’da Rosse Dükü’nün 1845’te yaptığı ve “Parsonstown Canavarı” adıyla bilinen 40 tonluk yansıtıcı teleskop, 70 yıl boyunca dünyanın en büyük teleskobu niteliğini korudu. Ancak İrlanda’daki nemli hava koşullarından ötürü teleskop çoğu zaman kapalı kaldı.
O tarihten sonra büyük gözlemevlerinin hemen hemen tümü havanın daha açık olduğu uzak dağların tepelerine kuruldu.
Kaliforniya’daki Wilson Dağı üzerindeki Hooker Teleskobu’na ait 254 santimetrelik aynayı taşıyan kamyon, iplerle bağlı yaklaşık 200 görevlinin kılavuzluğunda, 8 saat süren zorlu bir yolculuk sonucunda tepeye ulaştı.

Hiç yorum yok: