5 Şubat 2010 Cuma

Nereden Nereye

- Türkiye'de Çöken Tarım - Özgen Acar...

Tarımda ve hayvancılıkta üretimi kendine yeten ender ülkelerden olan Türkiye, tarım ürünleri ve et ithal eder oldu. Türkiye 2008'de 3.7 milyon ton buğday ithal ederken bu rakamın geçen yıl 5 milyon tona yaklaştığı bildiriliyor.
Şeker pancarında şeker üretiminde Türkiye dünya 3'üncüsü iken, artık ithal ediyor. 300 dolardan alınan şeker içeride 700 dolara satılınca, doğu komşularımızdan kaçak şeker girişi sürüyor.
Tütün satan Türkiye, satın alır oldu. Böylece tütün üreticilerinin tarlaları elden çıkınca büyük kentlerde gecekonducuların sayısı arttı.
Pamuk üretiminde dünyada ilk dördün içinde olan Türkiye 10'unculuğa doğru yol alırken ülkedeki pamuk ekim alanları daralmaya, üretim gerilemeye başladı. Ege'de pamuk üreten çiftçi sayısı, AKP iktidara geldikten sonra yarı yarıya düştü. Pamuk dışaılımı bir milyon tona ulaşırken ödenen döviz de bir maliyar doları aşar oldu.
Türkiye'nin dünyada birinci sırada olduğu fındık, üreticisinin elinde kaldı.
Geçen yılın ilk altı ayında et ithalatı 2008'in aynı dönemine kıyasla yüzde 555 arttı. Doğu Anadolu'nun temel ekonomik girdisi hayvancılık yok olmakla kalmadı, Et ve Balıık Kurumu'nun kombinaları özelleştirince batıya taşındı.

Hiç yorum yok: