9 Ağustos 2010 Pazartesi

Suya Ulaşmak


Su tüketimi 20. yüzyılda en az altı kat artmıştır. 1950 yılında kişi başına yılda 17 bin metreküp kaynak suundan söz ediliyordu. 2005 yılında 8 milyar insan yılda 5000 metreküp suyla yetinmek zorundadır. 1.2 ila 1.4 milyar insan ise temiz içme suyundan bütünüyle yoksundur. Suyun yüzde 70'i tarımda tüketilmektedir. Sudan yoksunluk, suların temizlenme işlemlerindeki yetersizlik, yarısı çocuk olmak üzere günde 25 bin insanın yaşamına malolmaktadır.
Fransızlar günde ortalama 150 litre su tüketirken Etiyopyalı günde 5 litre suyla yetinmek zorundadır. BM verilerine göre dünyada her beş kişiden biri içme suyundan yoksundur. Her yıl sudan kayanklanan hastalıklardan ölenlerin sayıları 8 milyondur.
Dünyada 884 milyon insan temiz içme suyundan yoksundur.
Eskiden yüzde 95'i kamunun elinde olan içme suyu ve dağıtımına özel sektörün ortaklığını sağlayan IMF'nin eski başkanı ve o tarihte BM'nin danışmanlığını yürüten Camdessus'tur. Ve rastlantıya bakın ki, bu ortakıkltan kârlı ıkan hep özel sektör, sürekli kaybeden ise kamu ve temiz suya hasret milyonlarca insandır.
BM'nin bu yıl temiz içme suyu ulaşmayı bir insan hakkı olarak tanımlayan kararında çekimser kalan ülkeler gerçekliği ortaya sermektedir. Fransa, İspanya, Almanya gibi ülkerler "su"dan büyük paralar kazanan dev finans şirketlerini ev sahipleridirler.

(Hüseyin Baş - Değişen Dünyadan - Cumhuriyet)

Hiç yorum yok: