11 Nisan 2010 Pazar

Aktif Direniş Manifestosu - Vivienne Westwood

(Vivienne Westwood'un Aktif Direniş Manifestosu'ndan Seçmeler)

Güzel Kölekız:.... Daha büyük bir mutluluğa doğru ilerlerken varacağımız yer bizden uzaklaşır hep. Bu iyi bir şeydir, çünkü cennete vardığımızda hepimiz ölmüş oluruz.
.....
Aristo: Olay örgüsünün parçaları olan hadiseler öyle düzenlenmelidir ki, aralarından biri çıkarıldığında bütünlük bozulacaktır. Bir hadisenin varlığı veya yokluğu kayda değer bir değişiklik yartmıyorsa, o hadise bütünün bir parçası değildir.
.....
Anlatıcı: ... Peki ya soyut sanat? Hiçbir nesneyi temsil etmeyen bir soyutluk! Ve öznelliğin içinde bir haz. Her şey zihindedir, ressamın zihninde. Eser bize ipucu vermez. Maalesef herkes niyet okuyucusu değil. O sanatçı evrenin sırrını keşfettiğini düşünebilir. Keşfini mezara götürecektir.
.....
Pinokyo: Yabancılaşma! Ağır bedel! Hayal gücünü denetlemenin yolu bizatihi hayal gücünden geçer. Ya da, daha doğrusu onun en iyi tarafından, etik boyutundan geçer. Etik tahayyül bir iç sağlamadır. Ortada bir kural yoktur. Her birey kendi başına karar vermelidir. Etik tahayyül sezgiseldir. Hakikate içgörüyle ulaşılır. Ve pratikle. Sanat eserleriyle gerçek hayatı kıyaslayarak. Genelde, gerçek santaçı sanatına sadıktır. çakma sanatçı kendini düşünür, kendi fikirlerini, kendi teorsinin, kendi egosunu parlatır. Sanat, hayal gücümücü denetlediğimiz ölçüde hayat bulur. Onu başıboş bırakrsak her şeyi ıskalarız.....
....

Hiç yorum yok: