13 Mayıs 2010 Perşembe

Yandaş Yazarlardan Yeni Tarih Çözümlemeleri

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Council on Foreing Relation'un dergisi Foreign Affairs web sitesinde yayınlanan, Zirve üniversitesinden ve Zaman gazetesi yazarlarından GÖkhan Bacık ve aynı üniversiteden Dariush Zahedi imzalı yazı üzerine...

Ergin Yıldızoğlu
....
Kemalizmi iki döneme ayırarak, çok önemli bir adım atıyorlar. Bu adım ilk dönemle (adeta kuruluştaki saf haliyle) AKP arasında ortak bir gelenek saptamaya, Kemalizm ve 1923 olayı ile AKP arasında olumlu bir ilişki kurmaya uygun bir söylem kuruyor. Böylece, yazarlar AKP'nin Kemalizmi mülk edinmesine uygun bir zemin sunuyorlar.
Burjuva sınıfının doğuşunu AKP ile başlatan, önceki dönemleri seçkinlerin ve militarist Kemalizmin yönetimi olarak sapatyan taktik de, tarihi gerçeklerle uyuşmamakla birlikte, başarılı bir manevra. Çünkü, bu manevra, evrensel bir olguya, burjuva sınıfının "eski rejime karşı özgürlük mücadelesi" geleneğine gönderme yaparak, 1923 olayı ile siyasal islam ve AKP arasında ruhsal bir ilişki kurmaya da kapıyı açıyor.
Böylece son günlerde aniden parlayan İsmet İnönü eleştirilerinin, camilerin Gazi tarafından samanlık olmaktan kurtarılmasına ilişkin öykülerin arkasındaki amntık da daha bir anlaşılabilir oluyor. Ahlak dışı seks ve siyaset yerine süikast temalarıyla CHP'yi imha etme çabaları da...
AKP ve siyasal islamın yeni bir hegemonya manevrasına başladığı anlaşılıyor. Bu süreci yakında izlemek gerekiyor. Yakından izlenmesi gereken daha az ilginç ama çok eğlendirici bir süreç daha var. Bu da bugüne kadar Kemalizmi baş düşman ilan edip, bu düşmanlığı AKP'yi desteklemenin bahanesi olarak kullanan kimi solcuların, liberallerin duruma uyum sağlamak için atacakları taklalarla ilgili. Bunların, becerilerine büyük güvenim var; sirk palyaçolarını imrendirecek şıklıkta harkeetler göreceğimize inanıyorum.

Hiç yorum yok: