24 Kasım 2010 Çarşamba

Bir Başka Öneri

(Topçu Yoldaş Cantona'nın Devrim Formülü - Mustafa Sönmez)
Bizde banakalarda 564 milyar TL mevduat var. Bunun 380 milyar TL kadarı tasarruf mevduatı. Görünürde, banka cüzdanı sayısı 75 milyon kadar. Bu 75 milyon kişi demek değil. Bir kişinin 5-10 hesabı olabilir. Şimdi bakın ne durumdayız.: Bankalarda 1 milyon TL'nin üstünde mevduatı olan cüzdanlar on binde 3 ama bu mutlu azınlığın toplam mevduattaki payı yüzde 46.6 Bankadaki birikimi 250 bin TL ile 1 milyon TL arasında olan rantiyelerin toplam cüzdan sahipleri arasındaki oranı binde 2 ama mevduattaki payları yüzde 14.5 Şimdi, birikimi 250 bin TL'nin üstünde olan rantiyelere toptan bakalım: Sayıları binde 2.3 ama parnın yüzde 61'ine sahipler. Onlara, 50 bin liranın üstünde birikimi olan cüzdanları eklersek ne oluyor: Cüzdanların yüzde 1.2 kdarı bankalardaki paranın yüzde 80 küsuruna hâkim. Bunlar, öyle böyle değil, bankaların yılda verdiği 35 milyar faizin yüzde 80'ini alıyorlar. Hesap sayısı 75 milyon ama bunun yüzde 54'ünde para yok. Öyle olunca mevduatın yüzde 80'ine sahip olanları yüzde 1 değil de yüzde 2 yapalım, sonuç yine değişmez.
Şimdi Cantona yoldaşın devrim için formülünü bizim mudilere önersek; bunlardan paranın yüzde 80'ine hükmeden yüzde 1-2lik rantiyeler eyleme katılmaz. Diğer yüzde 98 eyleme katılsa bile cürümleri kadar yer yakarlar. bizdeki bu gelir-servet eşitsizliği, Avrupa'da farklı mı? Bizdeki kadar olmasa da orada da yüzde 1'lik azınlık hâkimiyeti var. Cantona, "Bütün mudiler birleşin" sloganıyla suya yazı yazıyor. Klasik ama her zaman geçerli devrim formülü ise şudur: "Bütün işçiler birleşin"
Çünkü birikime can veren tasarruflar değil, işçilerin karşlığı ödenmemiş emekleridir. Birikim çarkı onlarla döner, onlar durursa çark da durur.
Yeine de, mevduat sahipleri ile de olsa "devrim rüyası" görebilen Cantona'ya bin selam...

Hiç yorum yok: