20 Ağustos 2009 Perşembe

Tayyip Bey'in TOKİ Çiftliği - Mustafa Sönmez

AKP iktidarının karanlık, denetimden uzak en büyük tezgahı, kısa adı TOKİ olan Toplu Konut İdaresi'dir. TOKİ sadee bir inşaat örgütlenmesi değil, ayrıca AKP yandaşı sermayedar üretme, palazlandırma projesidir. TOKİ, 2003-2008 döneminde 335 bine yakın konut ürettirip, bunun 275 bine yakınını satmıştır. TOKİ konut üretimi yanı sıra, son yıllarda altyapı ve sosyal donatı projeleri kapsamından konut üretimi amacını aşan ve kamu yatırımı nitelikli pek çok proje ile iş hacmini ve hükümranlık alanını genişlettikçe genişletti...
Birkaç veri:
TOKİ'ce 2008 sonuna kadar yürütülen 975 projenin toplam maliyeti yaklaşık 25 milyar TLdir
Ve bunlar için yaklaşık 15 milyar TL harcama yapılmış, işlerin de yüzde 59'u tamamlanmıştır. İnşa edilen 315 bin adet konutun 262 bini sosyal konut niteliğinde, geriye kalan 54 bine konut ise kaynak geliştirme ve Emlak GYO projelerine ait görünmekte. Ama önemli nokta şu: Kaynak geliştirme ve Emlak GYO projeleri kapsamında bulunan konutların toplam konutlar içindeki payı yüzde 17 iken, toplam konutlar içindeki payı yüzde 47'dir ve ağırlıkla İStanbul'da inşa edilmişlerdir. TOKİ, sanıldığı kadar sosyal konut üreticisi bir kurum olamamıştır.
Daha ilginç olanı, bu kadar devasa bir ekonomik faaliyet yürüten TOKİ'nin mali durumu hakkında doğru dürüst bir bilgi yoktur.! TOKİ, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamı dışında tutulmuştur, tamamen Tayyip Erdoğan'ın direktifleriyle işleyen keyfi bir holding görünümündedir...
TOKİ'nin sermayesi hepmize ait arsalardır, yani kamu arsalarıdır. TOKİ, Milli Emlak Genel Müdürülüğü'nden devraldığı, rantı oldukça yüksek kamu arsalarını, "Hazine arsaları karşılığı" inşaat yöntemiyle konut üretiminde kullanmıştır. Giderek, "kamu kurumları arsaları karşılığı" kamu kurumları için de inşaat yapma gibi "kamu müteahhidi" fonksiyonunu da üstlenmiştir. Özellikle, hastane, lise-ilköğretim okulu gibi kamu yatırımlarnının bir kısmı, "bu kurumların arsaları karşılığı" TOKİ tarafından yapılmaktadır. Bunlar, normalde kamu yatırımıdır. Ama TOKİ yapınca kısmen veya tamamen kamu yatırım programı ve kamu yatırım harcamaları kapsamı dışına çıkartılmaktadır. Dolayısıyla denetimden de çıkmaktadır.
TOKİ'nin finansal yapısı ve uygulamaları konusunda yeterli bilgi bulunmaması,şaibeleri iyice arttırmakta, üstelik gayrimenkul sektöründe ortaya çıkabilecek potansiyel riskelrin, TOKİ açısından yaratabileceği sorunların tespitini de güçleştirmektedir. TOKİ tarafından başlatılmış yatırımların, olası finansal güçlükler nedeniyle ertelenmesi veya zaman içinde kamu kesimine devredilmesi söz konusu olursa kimse şaşrımasın.
Finansal yapısındaki belrisizliklerin yanı sıra TOKİ'yi Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamı dışında tutan AKP iktidarı, kamu yatırımı nitelikli projeleri kamu yatırım programının dışında tutarak kamu harcamalarında şeffaflık ve disiplin ilkesi ile adeta alay etmektedir Ve muhalefetten bu duruma pek bir itiraz yükselmemektedir.
TOKİ'nin beleşe elk koyduğu kamu arsalarını doğru değerlendirip değerlendirmediğini denetleyecek bir kurum var mıdır? Çoğur tarikat-cemaat üyesi irili ufaklı müteahhitler ve taşeronlarıyla, hasılat paylaşımı esasına göre yapılan işlerini kamuya yararını, zararını deneylten bir kurum var mıdır? Yoktur. Tam bir keyfilik içnde 5 yıldır 335 bin konut üretilmiş, 275 bini saytılmış bu süercin de yardımıyla nur topu gibi bir İslami burjuvazi zuhur etmiştir...
TOKİ, yandaş-İslami burjuva yaratmanın çok etklili kurumu olarak sermaye birikimi tarihimzde önemli bir yer tutacağa benzerken Yüce Divanlık dosyaların adersi de olabilir.

(PARA-META-PARA - MUSTAFA SÖNMEZ - CUMHURİYET)

Hiç yorum yok: