Honduras, CIA ve ABD ordusunun bölgedeki operasyonları açısından çok önemli bir merkezdir. Ordusunun üst kademesi her zaman ABD'nin ünlü "işkenceci yetiştirme okulunda" eğtilmiş komutanlardan seçilir.
Askeri darbeyle devrilen Zelaya, devlet başkanlığı seçimlerini, 2005 yılında, Liberal Parti'nin adayı olarak iş çevrelerinin desteklediği bir programı savunarak kazandı. Ancak ekonomik koşullar bozulurken yükselmeye başlayan toplumsal muhalefeti yedeğine alabilmek için, giderek ulusalcı, halkçı bir çizgi geliştirmeye başladı. Zelaya "oligarşiyi" haksız kazanç elde etmekle eleştirdi, asgari ücreti yüzde 60 arttırdı; bölgede ABD'nin serbest ticaret projelerine karşı şekillenen Bolivarcı bloka (ALBA) katıldı.
Bu gelişmeler karşısında Honduras egemen sınıflarının güçlerini bir araya toplamak kolları sıvadıklarını, CIA kaynaklı, ABD'nin kamu diplomasisi (rejim değişikliği) araçlarından USAID ve National Endowment For Democracy'den finansal destek olarak, Arcadia Foundation gibi karanlık örgütlerin de katkısıyla "Barış ve Demokrasi Hareketi"ni kurduklarını görüyoruz. Zelaya'nın da iktidarda kalabilmek için, ikinci kez seçillmesine olanak sağlayacak bir yasal değişiklik önerisine yönelik bir reform projesini gündeme getirdiğini...
The Guatemala Times'ın "Honduras darbesi buzdağının yalnızca tepesidir. Şimdi sırada kim var? başlıklı yazısı da bize ABD'nin bölgede ALBA'ya karşı yeni bir insiyatif başlatmakta olduğunu düşündürüyor...
ERGİN YILDIZOĞLU - GLOBAL POLİTİKÜLTÜR
Ergin Yıldızoğlu, darbelerin bu şartlar altında, yönetim, uluslararası sermayeyle ters düştüğünde yapıldığını ortaya koyuyor. Türkiye'de şu anda her şey al gülüm ver gülüm gittiğine göre, böyle bir tehlike yaşanmadığı açık.
Esas tehlike sivil, cemaatçi ve uluslararası darbelerde...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder