4 Ocak 2008 Cuma

Şirinlerde Sembolik Anlatım – Kızım Sana Söylüyorum...

İnternette dolaşan bir yazı: “Şirinler yıllardır Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış ABD'de bir
dönem gösterimi yasaklanmıştır. Bunun nedeni para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri, Şirin baba'nın Karl Marx'a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir. Herkes kendi işini
yapıyordur ve mutludur. Herkes aynı şeyi giyiyordur. Çizgi filmdeki Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder, altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir. Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, sosyalisttir… Şirinleri,ortaya çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı. Bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB.. sosyalist olan Peyo, yaptığı çizgifilmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika'ya karsı bu yolla propaganda yapmak istemiştir. Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz.. ne kilise,ne havra, ne camii.. Şirinler köyünde para kullanan kimseyi gördünüz mü şimdiye kadar hiç??
para kullanılmaz evet, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava
edinir.. Tembel şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır(tembellik hakkı).
Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir.. Gargamel'in kedisi azman ise (orjinalindeki adı azrail'dir bu kedinin) ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder.. Ayrıca şirinlerin ingilizce yazılımı smurf'tur, bu da "socialist men under red flag" yani kızıl bayrak altında yaşayan adamlar.. Şirinlerin temsil ettiği çok farklı unsurlar da vardır. Örneğin; Şirine feminizmi, Süslü eşcinselliği, Güçlü şirin maço erkeği temsil eder.”

Bu derece kurnazca bir iş gerçekleştirdiği için Peyo’ya saygı duymaktan başka bir şey gelmiyor elimizden. Bir de Türkiye’deki bütün yönetmen, yazar ve yaratıcıları da; ülkemizi karanlığa ve sömürüye sürükleyen güçleri sembolik olarak eserlerinin alt metinlerine yerleştirip yerle bir etmeye davet etmek …

1 yorum:

duende dedi ki...

mavi vücutlarıda işçi tulumlarını sembolize ediyor sanırsam.