2 Ocak 2009 Cuma

Avrupalılar Tüm Dünyadan Özür Dilemeli – Doğan Kuban

Diyelim, tarihin belli bir döneminden sonra ulusların birbirlerinden özür dilemelerine karar verildi. Ne zamandan başlayacağız? Eğer Arilerin Hindistan’ı istila etmelerinden ya da İskender’in önüne geleni keserek Orta Asya ve hindistan’a uzanmasından başlarsak bütün ömrümüz özür dileyerek geçer.
...
10 MİLYON AFRİKALI
Aslında dünya tarihinde soykırımdan daha ağır ve etkileri bugüne kadar süren zalimlikler var. Bunların en iğrenci Avrupalıların ve özellikle Kuzey ve Güney Amerikalıların Afrika’dan yaptıkları esir ticaretidir. Bu ticaret Afrika Avrupa sömürgesi olduğu zaman yapılmıştır. Atlantik aşan esir gemilerine balık istifi gibi dizilen Afrikalılar Kuzey, Güney Amerikalılara esir olarak satılmıştır. Avrupalıların Afrikalı köylerine baskınları insanları birbirine bağlayarak Atlantik kıyılarına getirmeleri, sonra gemilere istiflenmeleri, sonra Kuzey ve Güney Amerika’da haraç mezat satılmaları ve sonra medenlerde ve plantasyonlarda çalıştırılmaları 1871’e kadar süren bir pratiktir. 18. yüzyıl ortalrında yılda 50-60000 esir Amerikalara geliyordu. Toplam sayının 10 milyon dolayında olduğu belgelidir. Müslüman esir ticareti bunların yanında sütten çıkarılmış ak kaşık gibidir.
Eğer ari ırkın yani Avrupalıların ait olduklarını iftiharla söyledikleri ırkın, Hindistan’a inip oradakileri dokunulmaz paryalar statüsüne soktukları dönemlere kadar da inerseniz bulacağını ‘tek özür dileme adayları’ Avrupalılardır. Amerika yerlilerini yokeden Yahudileri yokeden , Afrika karalarını Amerika’ya taşıyan, 1 ve 2’nci Dünya Savaşlarını yapan (Encyclopedia Britannica’ya göre toplam ölü yüz milyon civarında) 16. yüzyıldan bu yana dünyaya egemenlik kurarak kıtaları sömüren, tek bombayla Hiroşima’yı yokeden, atom bomba stokları yapan ve Irak’ı dünyayı tehdit ettiği yalanı üzerine zavallı ülkeyi işgale edip 1.000.000 adamın ölmesine neden olan (Blog yazarı notu: 1.600.000 kişi) Avrupalıların, hatta Hindistan’a giden İskender’in kana susamışlığı yanında, Atilla’nın Hunları ya da Moğolların kan dökücülüğü devede kulak kalır.
SÖMÜRGE KURMADIK
Çinliler, Müslümanlar, Türkler sömürge imparatorlukları kurmadı. Fethettikleri ülkelerin toplumlarıyla bütünleşti. Oysa İspanya’da Reconquista’dan sonra ne Müslüman kaldı, ne de yahudi. Oysa Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyılda Ermeni bakanları vardı. Osmanlıların yendikleri ülkelerden aldıkları haraç Avrupa’nın sömürgelerden aldıkları yanında bayram harçlığı kalır.
Dünyada savaşlardan, fetihlerden sonra kimse kimseden özrü dilemedi. Tarih öyle biçimlendi. Fakat insanların insanlara yaptığı en kapsamlı zulümlerin 17. yy’dan sonra bilime ve teknolojiye egemen olan Avrupalıların elinde olduğunu modern çağ tarihini okuyan herkes bilir. Dünyadan özür dilemesi gereken sadece Avrupalılar ve onların uzantısı olan Amerikalılardır. İnsan bilinçli eziyet eden bir hayvandır. Onun için silahı daha güçlü olan daha çok kötülük yapar. Kimse tarihine bakıp kendisinin daha uygar olduğunu söyleyemez.
Bugün Afrika’nın, Amerika’nın Hindistan’ın, Endonezya’nın, genelde İslam dünyasının haline bakıp kimse Avrup bunlara uygarlık getirdi diyemez.
İnasnlık tarihinde Hitler’in anlamsız Yahudi kıyımından ve Kuzey Amerika yerlilerinin sistematik yok edilmesinden daha kötü, yaygın ve uzun süren insanlık suçu, sömürgeciliktir. Avrupalının zenginliği önce Amerikalıkların sonra 119. yüzyıl sömürge imparatorluklarının sonucudur. Örgütlenmemiş ve sanayileşmemiş toplumların ülkelerini zorla işgal ederek bütün doğal ve insani kaynaklarını Avrupa’ya taşıyarak gerçekleşmiştir.
Dünyada sömürge olup bugün iflah olmuş bir ülke yoktur. Avrupalıların Asya’da ve Afrika’daki sömürgelerin yerine kurulmuş devletlerde dünyanın en fakir ve gelişmemiş toplumları yaşıyor. Güney Afrika beyazlarla ortaklığını bir ölçüde sürdüren kararlarla bir çağdaş yaşam düzeyine ulaşmış görünüyor. İngiltere Zimbabwe ya da Hindistan’a uygarlık mı götürdü? Hollanda Endonezya’ya refah, mutluluk ve uyarlık mı götürdü? 1945’e kadar sömürge olan İslam ülkeleri, petrol zenginliğine karşın çağdaş uygarlığın ortakları mı?
Bugün Orta Afrika’daki olaylar, Hitler’in Yahudileri yakmasından daha kötü. Çünkü bitmiyor. AIDS, kolera, açlık, kabile savaşlrı Avrupa uygarlığı izleri mi? Yoksa kara Hristiyan futbolcuların milyonluk kazançları mı Afrika’yı uygarlaştırıyor? Bütün fehtilerine karşın en insancıl toplum, son bir analizde Müslümanlar gibi görünüyor. Fakat emperyalizm onları da ölümcül bir savaşa itiyor.
AVRUPA ORDULARININ NEFERLERİ
‘Aydın’ sıfatlı, özür dileyici, gözü yaşlı vatandaşlar, Avrupalıların demokrasi mesajı götüren ordularına benziyor. Anlaşılan ulaşamdığımız bir uygarlık bilincine ulaşmışlar. Beni yetiştiren Zühre, ana babası Ermneiler tarafından kesilen bir Karslı Müslüman kızıydı.
...
Batılı tarihçilerin Avrupa destanları, tek yönlü yorumlarla doludur. Ermeni soykırımı kavramı tümel bir sahtekarlıktır. Bu tarihçiler Antranik Paşa’nın ordusunu duymuş olmalılar! Türklerin ve Kürtlerin Ermeni köylülerini öldürmüş oldukları kuşkusuz doğrudur. Fakat Türkiye’nin her köşesi Ermeniyle meskundu. Her işgal ettiği ülkede Yahudi avına çıkan Almanlarla ya da her yeni açtığı toğrağü Amerikan yerlilerini yok ederek yerleşen Amerikalılar yanında, Ruslarla birlikte Türkiye’yi işgal eden Ermeni kıtalarını unutarak, Ermeni soykırımından sözetmek züppeliktir. Başka nedenleri varsa ben anlamıyorum.
....

(Doğan Kuban'ın Cumhuriyet Bilim ekindeki yazısından seçilerek alınmıştır.)

Hiç yorum yok: