19 Aralık 2008 Cuma

Bu Nasıl Yalnızlık? - Turgut Özakman

Soru: Filmi savunan genç bir bilimadamı da, filmdeki iddiaya ek olarak, "Atatürk'ün son 7 yılını yalnız geçirdiğini" söylüyor. Ne dersiniz?
Cevap: Bu son 7 yılda neler olmuş, hızla ve kuşbakışı bakalım mı? Başlıca olayları saymaya başlıyorum: 1931 Türk Tarih Kurumu'nun kuruluşu, tarih çalışmaları, Afet Hanım'la birlikte Vatandaş İçin Medini Bilgiler'i yazması; 1932 İlk Türkçe Kuran'ın okunuşu, Türkçe ezan, Halkevleri'nin kuruluşu, 1 Tarih Kongeresi, Türk Dil Kurumu'nun kuruluşu, Dil çalışmaları, 1. Dil Kurultayı; 1933 Üniversite reformu, Cumhuriyet'in 10. Yıldönümü; 1934 balkan Antantı'nın imzalanması, 1. Beş Yıllık Sanayi Planı'nın uygulanmaya başlaması, 2. Dil Kurultayı, yeni devrim kanunlarının çıkarılması, kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesi; 1935 Türkkuşu'nun Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin MTA'nın, Etibank'ın kurulmaları, köy eğitmenliğinin kurulması; 1936 DTC Fakültesi'nin eğitime başlaması, 1. Sanayi Kongresi, Konservatuar'ın açılması, Montreux Sözleşmesi'nin imzalanması, 3. Dil Kurultayı; 1937 Hatay Sorunu, ağır sanayinin kurulması, 2. Tarih Kongresi, Atatürk'ün bütün varlığını hazineye bırakması...
Sonuç: Hiçbir yılı hareketsiz, sessiz ve de yalnız geçmemiştir. Bu yıllar Atatürk'ün en yoğun, en hareketli, en canlı, en verimli yıllarıdır. Maddi ve manevi büyük atılımın, gelişimin önderi, yol göstericisi, destekleyicisidir.

Hiç yorum yok: