9 Şubat 2008 Cumartesi

Özgürlük Bahane!

15-29 yaş dilimindeki kızlarımızın üçte ikisi ne okuyor ne çalışıyor, evde oturuyor. Yalnızca 22 milyon kişinin çalışıp 70 milyona baktığı garip, geri bir ülkenin yürek sızlatıcı gerçeği bu.
Prof Dr. Binnaz Toprak ile Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu’nun Açık Toplum Enstitüsü ile Türkiye Ekonomik Sosyal Etüdler Vakfı için yaptıkları “İş Yaşamı, Üst Yönetim ve Siyasette Kadın” başlıklı araştırma şunları gösteriyor:
İlkokuldan sonra okumaya devam edemeyen kızların “en önemli nedeni” olarak % 49 ile Ailenin İzin Vermemesi. Liseden sonra %29.8 üniversite sınavını kazanamadığından, %14.6 evlenip okulu bıraktığından, %14 daha fazla okumasına izin verilmediğinden. Vb…
Peki ya türban?
Sadece yüzde 1
Bütün Türkiye’yi ayağa kaldıran türban uygulaması ise üniversiteye gidemeyen kızlarımızın yalnızca yüzde 1’i için engel teşkil etmiş…
TBMM’de türbanın önünü açacak anayasa değişikliği oylamasının yapıldığı gün, Adalet Komisyonu’nda Yargıtay’ı ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu tırpanlayan yeni düzenlemelerin gündeme getirilmesi, bir gün sonrasında da YÖK’te İmam Hatipler’e avantaj sağlayacak olan farklı katsayı uygulamasının ele alınması, hiçbir yoruma gerek bırakmayacak bir açıklıkla gözler önüne seriyor gerçek niyeti.
(Ali Sirmen)

1 yorum:

saykolog dedi ki...

postal ampulü ezercek olan bize olacak. erzakları sağlam tutmanın zamanı geldi. en geç bir yıl...